Senteret sitt bannerbilde

VAKSINASJONSRÅDGIVNING OG BLODPRØVETAKING


Vi anbefaler personer med tilgang til internett å søke på Folkehelsas hjemmesider. Disse er svært detaljerte og redigeres og oppdateres kontinuerlig.

På Folkehelsas hjemmesider finns det god og omfattende informasjon om vaksinering generelt. Denne informasjon finner du ved å klikke på lenken her:

GENERELT OM VAKSINER

 

Er du interessert i vaksiner i forhold til en forestående utlandsreise, og lurer du på, om du trenger å oppdatere dine vaksiner? Finn frem til landet/landene du skal reise til i fanebladene øverst på siden i lenken her:

REISEVAKSINER

 

I dag anbefaler norske myndigheter de fleste mennesker å oppdatere visse vaksinasjoner med jevne mellomrom. Det gjelder spesielt for sykdommene difteri, tetanus/stivkrampe, pertussis/kikhoste og polio. Effekten av vaksinasjonen mot spesielt kikhoste og difteri avtar få år etter vaksinasjon. Dersom man fornyer vaksinasjonen vil immunsystemet trigges og på nytt danne antistoffer mot sykdommene. Vaksine mot difteri, tetanus, polio og kikhoste finns nå i én og samme vaksine og heter "Boostrix polio". Den bør settes minst hver 10 år, evt. hyppigere etter individuelt behov og risiko for eksponering.

Utsatte grupper anbefales vaksinasjon mot sesonginfluensa og lungebetennelse, men alle mennesker kan i prinsippet profitere av influensavaksine. Influensa forveksles ofte med "forkjølelse". Influensa er imidlertid en potentielt langt alvorligere sykdom, som medfører større grad av sykelighet og som varer mye lengre tid enn en vanlig forkjølelse.

Vi har vanligvis følgende vaksiner på lager:

BOOSTRIX-POLIO (difteri, stivkrampe, kikhoste, polio)

VAXIGRIP (influensa)

PNEUMOVAX (lungebetennelse med pneumokokker)

DUKORAL ("turist-diaré")

GUL FEBER

HEPATITT

Øvrige vaksiner skaffer vi rask på forespørsel. 

Lyngen kommunes helsesøsterkontor (telefon 777 11 716) bistår også gjerne med både rådgivning og vaksinering. Helsesøstrene er også de som har ansvar for vaksinering av kommunens barn og ungdom i samsvar med Norges vaksinasjonsprogram.

BARNEVAKSINASJONSPROGRAMMET I NORGE

 

De fleste blodprøver kan tas ved Lenangen helsesenter. Tjensten er kun begrenset av holdbarhet på blodprøver samt Postens hentetjeneste.

Har du "vanskelige blodårer" eller har du behov for å ta blodprøve på utradisjonelle plasser som hals eler føtter så klarer vi også det.

 

På bildet får lege Parisa Mohammadzadeh tatt prøve, så vidt uten å gråte. Så klarer du det også :-)